Skoči na glavno vsebino

Gimnazijci se zanimajo za duševno zdravje

V času, ko se cel svet obremenjuje z vročino in kašljem, se je pozabila že tako nekoliko zapostavljena tema, duševno zdravje. Že tekom šolskega leta smo spoznavali duševne bolezni in problematiko, povezano z njimi. Spoznali smo tudi katera hrana je najboljša za ohranjanje zdravih možganov. Zato smo dijaki 3. letnika gimnazije pri ITS Nevroznanost v tako kriznih trenutkih stopili skupaj in organizirali zaradi korone nekoliko okrnjen javnoizobraževalni dogodek, ki je potekal v dveh delih, v sredo, 19.5.2021 ter v sredo, 26.5.2021 v predavalnici Gimnazije in srednje šole Kočevje. Predstavljene so bile številne zanimive vsebine, ki so zelo pomembne, a v naši družbi žal tabuizirane. Val Brudar in Marcel Merhar sta predstavila kognitivne tehnike spopadanja s stresom, Lan Lesar in Din Dervišević sta raziskala značilnosti anksioznostne motnje, Urška Kalabota in Alja Pugelj sta poudarili pomen spanja za duševno zdravje. Jaka Đekić in Maša Lovšin sta odprla malo znano temo o posledicah emocionalne zlorabe v medčloveških odnosih, Neja Pajnič in Ana Stošič pa sta opozorili na skrito epidemijo osamljenosti in njenih vplivov na duševno zdravje. Tjaša Grabrijan in Živa Buzuk sta poglobljeno raziskali avtizem, Enei Vogrinc in Sergej Ačimović sta opisala varovalne strategije duševnega zdravja, Gaja Radivojević in Špela Ferlin pa sta predstavili program za preprečevanje nastanka Alzheimerjeve bolezni.
Pripravili smo tudi manjšo degustacijo, na kateri smo predstavili jedi, ki pozitivno vplivajo na delovanje možganov. Jedi niso bile le zdrave, temveč tudi zelo okusne.

Na dogodku smo si izmenjali veliko znanja, a žal nam je, da zaradi trenutne situacije tega nismo mogli deliti z širšo javnostjo. Upamo, da bo drugo leto situacija boljša in bomo lahko širili znanje tudi izven naše šole.

                                                  Gaja Radivojević, Din Dervišević in Špela Ferlin

(Visited 3 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost